Inför den stundande Atlantöverfarten så har vi desperat letat efter soyafärs som kan ersätta kött .Av en slump träffade vi denna kvinna som kunde sälja det till oss .Hon hade haft en hälsokostaffär och fått över produkter hon sålde.Eftersom vi inte kan ta kött mer än för ett par dar framåt då vi inte har frys på båten så är soyafärs en bra ersättning . Ibland har man tur (:
Och här är vid gränsen mellan länderna.
 St Martin tillhör Frankrike och St Marteen Holland som vi här besöker.
 Boende nära stranden.
 Såna här finingar träffar vi på lite överallt ,speciellt i St Martin där vi är nu.
 Nästan alla har såna här hattar i Karibien .Måste bara prova!
 Sven på väg att checka in på ön Antigua .Mycket med in-och utcheckning på öarna!
 Flamingos(tror vi)
 Fler bilder...
 Undrar hur gammalt detta träd är?
 Vattenfall på samma ställe
 I staden Deshaies på ön Guadeloupe gick vi till en botanisk trädgård ,de hade även lite djur !
 Lite karibisk konst!
 
 Nu är vi i staden Roseau på ön Dominica där vi besöker ett vattenfall så vackert det var! Domenica är ju en väldigt frodig ö med mycket regnskog .Tyvärr blev ju delar av ön drabbade vid senaste orkansäsongen .Broar raserades och vissa vägar blev oframkomliga .Tyvärr dog en del människor också.
Denna man var den enda överlevande vid utbrottet .Han satt i fängese och klarade sig av någon anledning. 
 I bakgrunden syns vulkanen Mt.Peleè som ödelade staden St Pierre i maj1902 !Här fanns då 30 000 människor som omkom. Staden kallades då "Paris of the Caribbean "och blomstrade både ekonomiskt och kulturellt.Man tillverkade rom ,odlade kakao och socker som såldes och många plantageägare blev mycket rika.Det fanns varningar redan april att det skulle bli ett vulkanutbrott.Men folket nonchalerade det.
 VI besöker ett museum med ruiner av ett fängelse och en teater i St Pierre .
Gatuvy från St Pierre
Vilka vackra hönor och tuppar man ser i Karibien .De tillhör ju liksom gatubilden ,finns lite överallt i tom i tätbebyggt oråde med mycket trafik:
 The Diamond Rock ,berömd klippa utanför Martinique.
 Här har vi gjort en bordsdekoration med snäckor vi hittat!De stora har vi nästan riskerat livet för !Vi såg flera stycken insprängt i en kulle ovanför oss vid ett strandhugg vi lagt till i .Troligen hade de hamnat där under orkansäsongen .Vi klättrade upp och petade ner dem med båthaken.Men alldeles nära stupet fanns en High Chaparall med stora taggar vi inte ville hamna i .Men vad gör man inte för vackra snäckor ! Hoppas bara inte tullen protesterar.
 Barracuda!Tydligen bra att fånga långt ute till havs ,inte så nära land !
Röd tunafisk på fiskmarknad !Vore inte helt fel att få en sån på kroken på Atlanten!
 Här är vi högst uppe i fortet:
 Utsiktspost vid fortet ,här är vi nästan uppe! I bakgrunden ligger bayen vi ligger uppankrade i .
 Här är vi på väg med jollen för att besöka fortet i Santa Lucia som syns uppe i bilden
 Den här sköna killen bogserade vi till hamnen I Santa Lucia.Vi köpte skålar som han gjort av palmblad som syns på bilden:
 Fruktbåten på besök vid båten.
 
 Vi befinner oss fortfarande på Bequia.Här är vi på besök på en "sköldpaddfarm"som den här mannen förestod.Han föder upp sköldpaddor för att förhindra utrotning av dem .Vi fick se pyttesmå sköldpaddor till riktigt gamla som simmade omkring i bassänger .
 Anette bjuder på medhavd god lunch !
 Här är Curtis, pojkvän till Anette ,massören på badstranden som vi berättade om i förra bloggen .Vi fick följa med dem en dag för att hämta cocosnötter som Curtis gjorde hantverk av ! Här ska han göra ett "fågelbord".
Här fick vi sällskap av hamnkillens systrar på badstranden.De fick låna våra snorkelgrejor och tycktes aldrig få nog av att använda dem .
 
 Den här killen från Bequia glömmer vi aldrig .Han stod ofta på pass i hamnen för att ta hand om våra sopor eller hjälpa till att förtöja jollen!Naturligtvis för att tjäna lite pengar. Han fick även prova på att köra jollen och då var han så lycklig.
 Ja nu har vi kryssat runt öarna som syns i rubriken sen i början av december .Vi är nu uppankrade i Saint Martin sen i början av april och håller nu som bäst på att fixa med båten och bunkra upp med vatten och mat inför hemresan till Portugal i första hand,planerar lätta ankar början av maj .Första etappen seglar vi till ögruppen Azorerna .Det är 2175 NM dit fågelvägen.Vi beräknar att det ska ta oss mellan 20-30 dagar att ta oss över om vädret och vindarna är gynnsamma.Sedan vet vi inte riktigt var vi ska ställa upp båten inför hemresan ,antingen i Portugal eller Las Palmas .Hur som helst tror vi att vi hinner hem till Sverige innan midsommar.  Faktiskt så ser vi båda fram emot att få åka ut på havet igen .Vi längtar efter att få se delfiner leka runt båten igen och förhoppningsvis att få se val ,kanske inte alltför nära bara...Att få fiska ,kanske få en mai-mai eller tonfisk att kalasera på. Vi har laddat upp med E-böcker och korsord ,ett måste !Nattvakterna delar vi upp 22-02 och 02-06.Sömnbortfallet tar vi igen på dagen,naturligtvis allt beroende på väder och vind.   Sammanfattningsvis så har vi ju fått uppleva så mycket under våran resa ,det kommer ju att ta tid att bearbeta allt.Så många underbara människor vi mött på öarna där vi blivit så fint bemötta och ofta fått ta del av deras liv trots att många lever under svåra förhållanden .Arbetslöshet,fattigdom och drogmissbruk är vanligt på en del av öarna vi besökt. Vi har ju också träffat mycket segelfolk från hela världen ,fått höra många berättelser om deras upplevelser under sina seglingar .  Det ska dock bli kul att träffa nära och kära igen hemma.Vi har ju även båda fått nya småttingar i släkten under vår resa och vill ju se deras framsteg sen sist och mysa med dem .  
    Här kommer lite bilder vi tagit sen sist.
Postat av: Pirjo och Mattis

Hej! Vad många fiiina foton att få njuta av! Ni har det verkligen härligt. Tänker på er nu, då ni förmodligen är ute på havet.

Postat av: Annika

Välkomna hem så småningom! Roligt att se alla fina bilder o läsa om er resa.

2016-05-21 @ 20:12:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: